2010. május 13., csütörtök

Tetőzzetek máshol - Ha a végével szeretnénk kezdeni...

Sherlock Holmes ezúttal páncélt húzott, hogy a mozikba csábítson bennünket, teszi ezt olyan alattomos szándékkal, hogy tanúi legyünk annak, amint Scarlett Johansson átöltözik egy Bently hátsó üllésén. És mi férfiak, tudjuk, hogy ez milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

Az előnyök nyilvánvalóak, mondhatnám már szembeötlőek, a hátrányok azonban… elkell menni utána az asszonnyal egy romantikus filmre, és amire ezen ominózus pillanatnak naiv részesei lehetünk addig is végig kell néznünk az egész kétharmadát.
Feltehetjük a kérdést, hogy a 2008-as első rész folytatása van-e olyan jó, mint az eredeti. Ezt tömören úgy lehetne összefoglalni, hogy: Igen, van. Kevésbé tömören pedig: Egészen biztos többszörösen be fogja hozni a 200 millió dolláros költségvetését, azonban az én moziszerelmes lelkemnek vannak aggályai a filmmel.
Minden tök szuper, aztán látom, hogy két órás. Nah majd valahogy kibírom, de így utólag meg kell mondanom, hogy nem volt benne semmi kínszenvedés. A zene fantasztikus, ez volt az első, ami átjött. És bár az elején lassan indult be a sztori, mert szegény Mr. Stark-ot szorongatja a kormány és a média, ezt mind megfejelve annyi és olyan párbeszéddel, amit csak egy „jó” francia filmben hallhat az ember – a gyengébbek kedvéért sok és felesleges –, megszoktam és utána már jöttek is az iron man-ek, meg persze a lady-k.

Robert Downey Jr. mellett még kitűnően alakít a feka srác, Don Cheadle, akivel az Ocean’s mozikban találkozhattunk, valamint Mickey Rourke, aki pedig a Sin City valmint a Dominó című egyik megfejthetetlen mondanivalójú filmből volt ismerős, rajongóknak ajánlom. Ahogy a Moon-t is amiben az egyetlen szerepet Sam Rockwell játsza, itt és most ő naiv gonoszat alakít.

A mozi végére lehet, egy olyan sanda benyomása a megszállottaknak, hogy ezt meg ezt a részt mintha láttam volna már. Nevezetesen kettő, mégpedig: amikor a sofőr leharapja az egyik gonosz biztonsági őr bácsi fülét – Kutyaszorítóban –, miközben a gyönyörűséges Johansson ügynök pedig darabokra szedi az épületet. A másik, a végén van, egy olyan jelenet, amely a Mátrix című film egy jelenetével mutat rokonságot.
De hát semmi baj, ha jó, és még a barátnőnk is hajlandó megnézni velünk, mivel a pasik sem utolsóak benne, bár én leborulok a kisasszony tehetsége előtt. Ha pedig mégis úgy jönnétek ki a moziból, hogy nem tetszett a film, akkor a rendezőtől, Jon Favreau-tól kérhetitek vissza a jegy árát.
Törceee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése