2010. február 22., hétfő

Gerlóczy Márton: Csemegepultos naplója

Csemgepultnál

Hogy mit keresnek az oldalasok, ló-különlegességek és nők, lányok – ekkora változatosságban és számban – egy regényben? Hogy mi végre is teremtette Isten a lókolbászt és mi volt vele a célja? Szerintem egész biztosan Laci életét akarta megkeseríteni vele. Ő pedig a nőkét.

A fiatal író, a tőle megszokott laza és élethű stílusban kalauzolja el olvasóit - egy igen bizarrnak ígérkező regény erejéig - a Vásárcsarnok mélyére. Egy olyan – mindenki által ismert – helyre, amelynek most megtekinthetjük a másik, organikusabb oldalát, mely eddig csak a beavatottak ismerhettek. Belül vagyunk. Az inak, belek, a tüdő és a máj… Majd a kolbász, a hurka, a virsli és a szalámi. Az oldalas és farhát; csülkök és combok közt; valamint: mellek, popsik és ajkak. Lacin keresztül – a főhős – megismerjük a fentieket minden oldalról, kívülről-belülről.

Nincsen rajta semmi különleges, olyan mintha… nem egy főhős lenne, csupáncsak egy a sok munkásosztály gyermeke, aki nem találta meg a helyét és jobb híján. „Híj de jó lett volna… „- gondolja még mindig minden nap reggel - de nem lett; és így lett hentes. A regény főhőse.

Apáink és anyáink sarja nem ismerkedik meg magasztos filozófiai nézetekkel, sem közgazdaságtannal – legalábbis nem olyan formában, ahogy mi. Ő finomakat fog inni és enni, nem fog belegondolni, hogy megcsalja-e a párja, mert tudja hogy nem. Nem fog többre vágyni – az idő múlásával, ellenben talán velünk -, neki megfelel az Ászok vagy a Soproni – ki-ki kénye és kedve szerint; beéri majd a kolbásszal meg a zsömlével.

Elvégre mi is a legjobbak közt tartjuk számon a gólyatáboros paprikáskrumplit vagy a Földrajz Klubos zsíros kenyeret hagymával. Nem biztos, hogy akkor esszük a legjobbakat, amikor a legkényelmesebben érezzük magunkat, de amikor kevés van és sokan osztozunk akkor mindenki jóllakik. Neki sincs talán nagyobb célja. Lehet, hogy csak ennyiből áll az élete? Kiderül, ahogy az is hogy mit csinálhat egy koravén kujon, egy siheder, aki gátlástalanul ront bele a Vámházkörút és a mi világunkba fehér köntösével és sityakjával.

Torceee

1 megjegyzés:

  1. egy apró, de annál jelentéktelenebb megjegyzés. A regény főhőse Lajos, nem Laci

    VálaszTörlés