2010. február 12., péntek

Kundera: Az élet máshol van

Avagy egy költő…

A műben egy ember életútját követhetjük nyomon, ám egyúttal az író rámutat a kelet-közép-európai államok szocialista korszakának visszáságaira is. A könyv főhőse Jaromil, aki anyja egyetlen gyermeke, egy olyan családban nő fel mely tele van ellentétekkel mind érzelmekben, mind eszmékben.

cikk: Fantasztikus. Az író már az elején megismerszik, stílusa kiegyensúlyozott és egyenletes dinamikával vezeti végig azt az egész könyvön; mondatai pontosak, hiányában vannak a fölösleges szavaknak és csak olykor fellengzősek, amikor a történet szálai úgy kívánják. Ami érdekes az elején az az, hogy a nőt és a fiát miként nevezi, mindig és végig az egész regényen keresztül kihangsúlyozza kettőjük szoros kapcsolatát, összetartozásukat; még akkor is amikor ez a szál – ami összeköti őket – szinte láthatatlanná, sőt éppen hogy valamiféle taszító hatássá lép fel.

A férfi és a nő közti kapcsolatot viszont csak egy másik nő rúghatja fel – még akkor is szerintem, ha homoszexualitásról van is szó. Jaromil pedig lassan – a gyermeki éveket, az anyai túláradó odaadása és elkényeztetése után – félszegen bár, de belekerül olyan társaságba, amiben megismerkedik egy lánnyal is. A költő maga nagyon félszeg, nehezen szánja rá magát, először az egyik lány kezdeményezőkészségére van utalva, majd ezt követően is igen nagy nehézségek árán töri át a szüzességét védelmező kőfalakat. Végül azonban sikerül, azonban felismerhetjük a véletlenek sorozatában a csalást, a hazugságot és az őszinteség hiányát. Még akkor is, amikor a költő azt hiszi hogy szerelmes, akkor is olyan dolgokat hallgat el, majd végül ad ki magából, melyek párja szenvedéséhez vezetnek, indokolatlanul.

Az író szépen és részletesen tárja elénk főhőse, a költő érzelmeit, cselekedeteit és azokat az indokokat, amelyek sarkallták. Az olvasó azonosulhat Jaromillal, azonban a – fejlődésregény - végére ráeszmél, hogy az akiről megbizonyosodott, hogy a legtisztább és ártatlanabb személy az egész regényben, hogy lesz árulóvá az általa szeretett – elsősorban nők számára.

Ezeket az érzéseket, helyzeteket, amin a költő átmegy, az árulás és a hallgatás bűnei pedig általánosan jellemzik az adott időszakban, Csehországot és környékét, a szocialista blokkhoz kötött országokat. Így nyeri el a könyv az indexre kerülést a korszakban, és először csak Párizsban jelenik meg, franciául. Csak 20 ével később a rendszerváltások idején kerül be a faltól keletre lévő országokba, könyvtáraikba.

Torceee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése