2010. február 12., péntek

Chuck Palahniuk: Choke

Cigányút

A Harcosok Klubjának írója, egy új és hasonlóan megbotránkoztató könyvvel jött ki, mely szemérmetlenül számol be egy amerikai digóról, aki egy elvetemült ötlet által kívánja biztosítani Alzheimer-kóros édesanyja kórházi költségeit, és mellesleg főállású amerikai telepes.

cikk: Most az amerikai szatíraíró, Palahniuk, aki a Fight Club c. művével vált el- és közismertté, mely megfilmesítésre is került David Fincher rendező munkássága révén. Most a Legutolsó szenzációjával a Choke c. – magyar címe: Cigányút - regénnyel kerülünk közelebbi kapcsolatba, melynek pedig rendezője az elsőfilmes Clark Gregg.

Victor Manchini és jó barátja, Denny életébe és élményeibe nyerhetünk bepillantást. A két kolléga, akik egy amerikai „élő múzeumban” dolgoznak, mint telepesek. Barátságukat szorosabbra fűzi közös kórságuk; szexfüggők. Járnak is egy terápiás csoportba, mely azonban korántsem olyan sikeres, mint várnánk. Victor szerint ez minden függőség legjobbika, mivel nincsen szüksége elszenvedőjének semmi másra, csupán saját testére, ami pénzbe sem kerül, és bárhol bármikor használhatja.

Két hősünknek azonban nem ilyen egyszerű az élete, mindketten nélkülözik azt a fényűzést, melyet mi európaiak látunk Amerikából; keményen dolgoznak. Munkahelyük a múzeum, az első amerikai telepesek életébe nyújt bepillantást, melyen keresztül is Palahniuk rámutat arra, milyen groteszk helyzetben is van korunk polgára. Manchini anyja pedig Alzheimer-kórban szenved, melynek költségeit Viktor nem tudja fedezni, így egy beteg ötlettől vezérelve kitalálja, hogy: az emberek rokonszenvét fogja kihasználni, mégpedig úgy ahogy nem várnánk. Személyes hősöket farag áldozataiból, akikkel éttermi vacsorák során ismerkedik meg; szándékosan félrenyel és megvárja míg megmentik. Így lesz a gyanútlan ügyvédből, tanárnőből hős. Ezek a hősök azonban nem engedhetik meg maguknak azt, hogy akit szárnyuk alá vettek hiányt szenvedjen, vagy ne engedhessen meg magának egy költséges fogászati kezelést, így rendszeresen kisegítik. Ezekből a pénzekből egészíti ki Manchini fizetését, ebből fizeti anyja kezelésének számláit és magát az éttermi fogyasztását is. Feketehumorban, abszurd helyzetektől és izgalomban gazdag regény. Mindenki fogyassza egészséggel!

Kitérnék még itt a végén. A film ugyan ezzel a címmel fellelhető, főszereplője Sam Rockwell: Egy veszedelmes elme vallomásai (2002), Frost\Nixon (2008), Moon (2009).

Torceee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése