2010. március 6., szombat

Sors Bolondjai

Bolondos tavaszi vígjáték – kamaradarab – mely sziporkázó humorral mutatja be a házastársi v-iszonyt. A szereplők rávilágítanak, az örök problémákra – elutasítás, szerelem, elhidegülés -, melyek a párokat teszik próbára – és a szerelmüket.

A két felvonásos vígjáték, Frederick Stropel tollából csusszant ki, a fordítást pedig Debreczeni Júlia eszközölte ki számunkra. Mindössze négy szereplő van: Jay Morrison, a vagány srác, aki menő, jól fizető állásban dolgozik és falja a nőket.

Chuck Galluccio – a szerencsétlen – aki a darab elején elveszi feleségét, Gail Hildebrantot. Mindketten fülig szerelmesek egymásba, így kerül sor a házasságra, az előkészületekre az első felvonásban. Azonban – ahogy ez lenni szokott – az esküvői kalamajka felborítja ezt az idilt és próbára teszi a leendő férjt és feleséget. Gail azzal bonyolítja a helyzetet, hogy megpróbálja összehozni Jay-t legjobb barátnőjével – aki az örök szingli karaktere, Bonnie Sparks. Bonnie egyébként színésznőcske, abból a fajtából, mely az őrületbe képes kergetni az embert kibírhatatlanságával. Meggondolatlan, lelkes, tele érzelmekkel, amiket sokkal impulzívabban kommunikálja kifelé, mint egy férfi huzamosabb ideig el tudná viselni és Jay nem is tudja és nem is akarja.

A helyzet tehát adott, kitűnő alapokra építkezett a szerző, világos permisszát fogalmaz meg: Az ellentétek vonzzák egymást, még ha akadályok lépnek is fel. Így remek darabnak nézünk elébe. Az ok, amiért a darabot ajánlom mindegyikőtöknek az nem ez. Ilyenből százat és százat lát az ember bármikor, amikor bekapcsolja a tévét. Itt azonban a karakterek kidolgozottsága sokkal kellemesebb összhatást biztosít a MŰ kedvelőknek. Ez a finom összhang vezeti végig a darabot végig a történeten, ez az ami generálja a konfliktust, majd végül megszünteti azt. Négy szereplőnk annyira közel áll hozzánk, annyira valósak, hogy már szinte mi is lehetnénk. Ez az azonosulás az, mely alapja a humornak, ami ránk zúdul a két felvonás alatt majdhogynem: VELŐTRÁZÓ. Sőt az is. Igaz ennyi vígadnivaló nem jelenik meg egyik valóságos párkapcsolatban sem, ezeket összesűrítve találjuk meg itt. Akinek már egy kicsi kis tapasztalata van a szerelmi ügyek terén, az olyan mélységekbe nyer bepillantást, mint egy két-három éves házasság után – gondolom én.

A darabot két gárdával játszatja a Madách Színház, és más kis színházakban is feltűnik a darab, köztük a budaörsiben. Az egyikben Bereczki Zoltán (Jay Morrison), Magyar Attila alias „nyuszó muszó” (Chuck Galluccio), Pikali Gerda (Gail Hildebrant) és Szinetár Dóra (Bonnie Sparks); a másik – ugyan ebben a sorrendbe: Nagy Sándor, Magyar Attila, Pikali Gerda, Balla Eszter. A darabot Szirtes Tamás igazgatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése