2010. április 13., kedd

Ajami

Az idei, a 82. Oscar-díj alkalmával a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában az El Secreto de Sus Ojos nyert, azonban az Ajami is a jelöltek között volt, amely izraeli-palesztin film lévén igen különleges témát vet fel, egy olyan térben és időben, ahol egy ilyen együttműködés korántsem egyértelmű.
Ennek az együtt működésnek a következtében igen nagy visszhangot kapott a film a nemzetközi médiában, ez vitte el az Oscar-jelölésig is. Mindazonáltal egy jól megkonstruált filmről van szó, méltán lehet büszke a két elsőfilmes rendező, az izraeli Yaron Shani és a palesztin Scander Copti a művére.
A film címe a Jaffa város kikötőjének az egyik negyedének a nevét viseli. A cselekmény több szálon fut, nevezetesen hármon. Az érzékeny 13 éves Nasri és bátyja, Omar családjukkal együtt rettegésben élnek, amióta nagybátyjuk szerencsétlenül megsebesített egy prominens klántagot. Az ügyet végül muszlim vallási vezetők intézik el, önkényesen. Malek, a naiv palesztin menekült feketén dolgozik Izraelben, hogy az anyja életét megmentő operációra gyűjtsön pénzt. Kilátástalan helyzete azonban arra sarkalja, hogy kokainnal is csencseljen, azonban főnöke amint rájön erre, kirúgja. A tehetős palesztin Binj csodálatos jövőről álmodik zsidó menyasszonyával, ezért vállalja azt, hogy helyben marad annak ellenére is, hogy így veszélybe sodorja családját. A zsidó rendőr, Dando megszállottan keresi eltűnt bátyját, mindhiába
A film a személyes tragédiákat mutatja be. A folytonos revansok és bosszúk miatt kialakuló patthelyzetet és azt a kilátástalanságot, amit a szereplők éreznek. Nem veszik észre, hogy sorsuk egymástól függ, és ennek az egymásra utaltságnak a felismerése javíthatna csak a személyes sorsukon. Ezt a statikusságot mutatja be a film, kalauzol el bennünket Izrael mély és forró bugyraiba, megmagyarázva azt, amit nap nap után hallunk a hírekben.
„Hunyd le a szemed. Vegyél egy mély lélegzetet és hagyd, hogy relaxáljon a tudatod. Nyugodt és megbékélt vagy. A kezeid súlytalanok lesznek, majd a lábaid és legvégül az egész tested. Amire hármat számolok, kinyitod a szemeidet és egy másik helyen ébredsz fel. Egy. Kettő. Három. Nyisd ki a szemed.”
Törceee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése