2010. április 22., csütörtök

Brooklyn's Finest

A gengszter filmek világával lesz ezúttal dolgunk. A nem különösebben kiemelkedő darabban három amerikai zsaruval ismerkedünk meg. Sorsukat a helyszín, Brooklyn köti össze – meg a vágások, amikért nem fognak Oscar-t kapni - megpróbálnak elkalauzolni minket a negyed sötét sikátoraiban.

Az évtizedben, ebben a kategóriában készült filmek közül, szerintem a American Gangster és a The Departed emelkedik ki esetleg az Inside man, ha ide soroljuk. Nos ezeknél a nem jobb a film. A kalauzolás annyira jól sikerült, hogy hamar a sármos és öreg Richard Gere-rel (Eddie) érezzük magunkat egy autóban, aki foglalkozása szerint kiöregedett és az utolsó fánkjáig közönséges zsaru, aki valahogy egyáltalán nem így képzelte el az egészet. De szimpatikus lehet számukra még a kacér bajuszt és cinkos mosolyt viselő Ethan Hawk (Sal), aki nagycsaládos lévén egye komolyabb anyagi gondokkal küzd, főleg akkor amikor egy belső akciójával lefölözi a kábítórszer-kereskedelem profitját. A harmadik szerencsés, illetve a negyedik színész aki szerepet kapott a filmben Don Cheadle, aki beépített zsaruként próbálkozik megtalálni valós lojalitását és identitását.

Mindhárman próbálnak alakítani sorsukon, ki így ki úgy – lehetőségük szerint. Eddie őrlődik azon, hogy hogyan válhatná eminensé, olyanná amilyen mindig is szeretett volna lenni; ezen azonban a ma’am látogatása nem segít, igaz nem is árt annyira, mint gondolnánk. A tisztes apát drága felesége újabb ikrekkel ajándékozza meg, így válik egyre sürgetőbbé és elkeseredettebbé. A fekete negyedben pedig egy „örök” barátság kialakulásának lehetünk tanúi, amennyiben ez lehetséges egy zsaru és egy bűnöző között. A gengsztert Wesley Snipes (Cazt) játsza.

A film nagyon lassan épül, fel sok időt szán arra, hogy élethűen mutassa be a rendőrök helyzetét, életük körülményeit. Nemrégiben gondolkodtam arról, hogy mitől lesz egy film túl rövid vagy hosszú, mi az optimális... Hát itt ez nem merül fel, mivel a film kifejezetten hosszúra sikeredett. Vigyetek magatokkal enni, inni és illemhelyni valót. Ennek ellenére a film vége, amit most persze nem árulhatok el kifejezetten vicces és véres így a végén majd élménnyel hagyhatjátok el a kapitalizmus eme szentélyét.
Törceee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése