2009. december 2., szerda

Első Latinamerikai Filmfesztivál – itthon

Helyszínre fel: Casa de la Música

Most lesz csak igazán tapintható Che Guevara, a salsa és a szamba, a Tequila, az aztékok csokoládéja, de találkozhatunk a brazil capoeira-val és persze nem maradhatunk füstmentesek sem, mindenképpen szívjunk magunkba egy picit Kubából is vagy mártogassuk ízlelőbimbóinkat nicaraugai rumba.

Első alkalommal kerül megrendezésre kis hazánkban egy ilyen nagyszabású, a latin amerikai kultúrát bemutató fesztivál. A szervezők nem voltak restek idecsábítani mindenkit aki számít és mindent amit szemünk, szájunk megkívánhat eme szubtrópusi paradicsomból.

Olyan filmek közül válogathatunk, amelyekhez semmilyen sutyi warez oldalról nem juthatunk hozzá – vagy ha mégis, akkor egészen biztos, hogy már van legalább egy, ha nem kettő spanyolbölcsész diplománk. Tehát akit a filmek fognak meg, az ezért látogasson el és nem kell aggódni, mert magyar vagy angol felirat van valamennyihez. Én is beülök remélhetőleg. Szerintem azért fontos ilyen, eldugott filmeket nézni, az a jó bennük, hogy rácsodálkozhatunk a kulturális különbségeinkre: humor, szenvedély, temperamentum és hasonlók tekintetében.

Taco, taco! Burito, burito! Filmek előtt belakhatunk az argentin pampák négy lábon járó rostélyosainak egyikével vagy egyéb specialitásokkal, amelyekkel itthon csak a szappanoperákból leshetünk ki. Ihatunk eredeti „mehikói fohó csokit” is, a merészebbek rummal öblögethetnek a vastag kubai szivarok előtt, után.

Aki még mindig poker lázban ég, azokról sem feledkeztek meg a szervezők, mivel a 20-as évek Amerikáját idéző termekben vesztegethetjük meg a kedves osztó hölgyeket egy-egy royal flush reményében, és hogy mit csinálnak addig szívünk választottjai?

Hát persze, hogy hagyják elcsábítani magukat a latin csődörökkel, akik megmozgatják őket a forró latin ritmusokra. De mi is kipróbálhatjuk magunkat és vehetünk pár táncleckét a senioroktól; és a választék óriási: különböző salsa irányzatok, samba, macuele, bachatango, quebradita és a mindenki számára ismerős tangó.

Akinek shoppingolni lenne kedve karácsonyra, mert előre látó az is talál magának lehetőségeket. Tehát kerekedjünk fel és barangoljuk be Latin-Amerikát a VIII. ker. –i Vas utca 16. alatt, nem messze semmitől és senkitől, November 20-22.

Torceee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése