2009. november 8., vasárnap

Darwinról amit tudni illik…és amit érdemes

Az előadás sorozat első részében megismerkedhettünk Darwin életének fontos mozzanataival, állomásaival, azokkal az emberekkel, akik motiválták vagy segítették pályafutását; azzal a Föld körüli úttal, amit a Beagle fedélzetén töltött el, kisebb de inkább nagyobb megszakításokkal.
A szerdánként a 823-asban tartott előadások, melyek utolsó időpontja november 25. a Darwin év keretében zajlanak, a természettudós-zoológus életének és munkásságának a bemutatásával foglalkoznak, próbálják ismereteinket tágítani róla. Az első előadást Számadó Szabolcs tartotta: Darwin és az evolúció címmel. Mely az adott időhöz mérten megpróbálta bemutatni a tudós kalandjait melyek végül az evolúció - elméletéhez vezettek.
Én igaz picit késve érkeztem meg, de az előadó nyújtotta lehetőségek a nézőszámot illetőleg jócskán alább maradtak, így bőven válogathattam az ülőhelyek közül. A nézők összetétele is igen változatos volt, a 10-12 éves gyermekektől a az idős bácsikig nénikig. Had emlékezzem vissza arra az évre amikor Mindentudás Egyetemére jártam barátaimmal még a Millenárisra, mely közös élményeket és újabb ismeretket, érdekességeket biztosított… Szerintem igen is meg kéne tölteni ilyenkor az előadókat.
Az előadás során készült jegyzetek összességét nem tudom elétek tárni, így csak a számomra legkedvesebb vagy legérdekesebb momentumokat prezentálom nektek:
Az első amivel Népesség- Települséföldrajzon is találkoztam a Malthus-elmélet mely szerint ugye a emberi faj számaránya egy mértani sorozat, míg az élelem, a táplálék növekedése csak számtani sorozat lehet. Mely minden bizonnyal fontos kérdéseket fog felvetni a Föld jövője során.
Aztán amire csak most kristályosodott ki, a gimnáziumi tanulmányokból tanult ábra mely a genetikát magyarázza (XX, XY, XY, YY) valójában a fajok túléléséneka kulcsa, mert így egy széles spektrumú állományt hoz létre, melynek nagyobb esélye van az alkalmazkodásra, - mert egyedei különböző tulajdonságúak – környezetváltozás esetén.
Megtudhattuk, hogy Darwin miért nem publikálta rögtön elméletét, hogy miért gyűjtött újabb és újabb bizonyítékokat, hogy családja vallásossága is visszatartotta az elhamarkodott és akkor még gyenge lábakon álló elmélet nyilvánosságra hozatalától és ezek miként vezettek oda, hogy Wallace-al együtt kellett publikálnia az evolúció elméletet.
Vagy éppen, hogy mi volt Darwin véleménye a házasságról: „..barát az öregségben, de hatalmas időveszteség”

Törceee 2009.11.06.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése