2009. november 1., vasárnap

Desing hét 2009 - avagy egy sírkő még nem a világ

Hogyan alakíthatunk ki kellemes ember-gép kapcsolatot vagy hogyan jelenik meg a téli erdő kopasz csupaszsága a divat vonalaiban, a ruhák redőiben és ha kíváncsiak vagyunk hogy milyen is a jó magyar design arra akkor adhatunk kimerítő választ, ha ellátogatunk most az Iparművészeti Múzeumba.

A kiállítás október 5.én nyílt, majd másnap átadták a Magyar Foramtervezési Tanács által odaítélt díjakat a nyerteseknek. Lehetett nevezni termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriákban; így 262 beadott pályázat közül válogathatott a zsűri amelyekből hatot díjaztak: Diákmunka kategóriában Nagy Krisztinát aki fogyatékos gyermekek számára készített játékkészletet, Görmbei Luca pedig építészeti üvegelemekért kapott elismerést. A terveket beadók közül Lenkei Balázs nyert egy elektronikus rollerért. Kiss Zsombor pedig a Merész Fotó nevű cégnek tervezett honlappal nyert díjat, amit ti is megtekinthettek itt: http://mereszfoto.hu/. Továbbá a díjazottak közt volt Bendzsel Tamás, Voloscsuk András az első egy Anyscan nevű formatervezett CT-berendezéssel míg az utóbbi egy extravagáns egyszemélyes repülőért kapott elismerést, csak úgy mint Illésy Lenke aki kismamaruházattal nyert el díjat, úgy mint Kovács György aki szintén ruházati munkáiért részesült elismerésben.

A legbizarrabb azonban kétség kívül az a síremlék, amelyet a Kucsera Péter, Maurer-Klimes Ákos és Ivánka Katalin csoport nyert el egy igencsak meglepő alkotással. Amint látjátok a betonból készült sírkő, ami nem meglepő, ha utána olvasunk egy kicsit a betonnak, amely minőségtől függően 200 évig korrodálódás nélkül tartja a formáját és színtónusával igazán természetesnek hathat. Így mint alapanyag majdnem hogy adott volt a funkció számára. Igaz azt is el kell mondanom, hogy a csoport betonból készít szinte minden elképzelhetőt ezen elmélet égisze alatt.

A kiállításon továbbá találkozhatunk a Tungsram által készített egyedi izzószálas lámpákkal – melyeket azért ajánlok figyelmetekbe, mert pár éven belül egészen biztos, hogy megszűnik ezek gyártása az EU területén belül. Továbbá tollakkal és a fent említett díjazott tárgyakkal – még a repülővel is - vagy akár ruházati kiegészítőkkel melyek persze mind elvontak, hogy elvonják figyelmünket a funkcióról, hogy megmutassák azokat a dolgokat a világunkból, amelyek kevésbé vannak a szem előtt, de a funkció és a forma soha nem válik el.

Törceee, 2009.10.29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése