2009. november 1., vasárnap

INK, NOT INK - kínai kortárs tintafestészet

Iszonyat Kínai. Ez volt az első gondolatom, amikor megláttam a képeket. És még most is a hatásuk alatt vagyok a különböző kiállított alkotásoknak. A kiállítás igen széles spektrumú, vannak festmények, képek – van különbség jócskán – vannak installációk és két torzóval is találkozhatunk.

A kiállítás a magyar kínai diplomáciai kapcsolat 60 éves évfordulójából megrendezésre kerülő kínai kulturális hónap egyik rendezvénye, egyike az utolsóknak. Így még az elején felhívnám a figyelmeteket arra, hogy a műtárgyakat október 12-25 között lehet megtekinteni a Mezőgazdasági Múzeumban, tudjátok a Vajdahunyad várában, így igyekezzetek, le ne maradjatok róla.

Miután javítottuk a kínai magyar kapcsolatokat és mindenkit kellően leinformáltam a szűkös határidőről jöjjön a lényeg, az impresszióm. Egy idézettel szeretném kezdeni, igaz nem ezzel találkoztam legelőször, de mégis csak ez jön át leginkább ebben a formában.

„Writing verses and drinking wine, The guest knows not he’s not sitting on felt fine. Wine cup dried up, spring comes with fallen flower. Leave here! The branch felt a little sour.”


Su Shi

Azért tetszett meg, mert lefedi a művészi alkotni vágyást, azt a pillanatot, amikor ezek a képek is keletkeztek. Persze nem minden alkotás negatív, sőt! Az itt kiállított képek – lévén kortárs kiállítás – igen csak szabados módon bánnak mindennel, ami a kezük ügyébe adatik. Vannak képek, amelyek fotómanipulációkkal kerültek végleges formájukba vagy olyanok is, amelyeknek két oldala is van. Egy pár közülük:

<<< - I’m Here and Desire to Fly by Peng Wei

Van két torzó, amelyek női torzók. Kétség sem férhet hozzájuk. Mégsem a test látványa az ami felizgat, először a rájuk szabott festményen gondolkodtam el, ami – lehet a forma miatt, de mégiscsak visszavitt a női test rejtelmeibe.

És van olyan is had legyen ez az én személyes kedvencemmé vált, ami a két Kínát ábrázolja, a lápos ingoványokat, mocsarat, melyben legendák születtek és szerencsehozó sziklák élnek vagy pont olyan szörnyek akikkel a kisgyerekeket riogatják. És amely helyén létrejött a modern Kína, amely fényes az izzó neonfényektől, hangos a nyugati autók zajától és telis de tele van emberekkel, emberekkel élettel, élettel és legendákkal….

The Magnificent Landscape of My Country by Yuan Xiaofang

Torceee, 2009.10.15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése