2009. november 1., vasárnap

Szólítsatok Brad Pittnek! avagy egy magyar Kín-ában

Mindketten sikeresek, kékszeműek, szőkék és a nők bálványai? – kétségtelenül. Így kénytelen vagyok róluk írni. De senki se áztassa el magát, az amerikai szupersztár nem fog szóba kerülni, legalábbis nem olyan kontextusban, mint gondolnátok.

Tokaji Zsolt a könyv írója, amiről egy pár szót szólok most, de előtte egy pár érdekesség az íróról, magáról. 1971-ben született blablabla… Nem egy mindennapi ember, biztos, hogy nem ilyen arcokkal találkozol ha a belvárosban barangolsz. Csak az Astoria környékén, csak ott a BTK F épülete környékén nyüzsögnek az ilyenek, mint ő. Amiről most itt szó van – talán páran közületek már tudjátok – az ELTE Konfuciusz Intézetéről van szó. Emberünk itt végzett 1999-ben, azóta megházasodott, most íróként, újságíróként, szerkesztőként és forgatókönyvíróként működik. Mikor hogy, ez már csak egy ilyen szakma. A könyv - Szólítsatok Brad Pittnek! – egy kalandregény; nőkről, barátokról, pátyóról – rizspálinka –, és valahol még Kínáról, kínai emberekről.

Már a repülőúton olyan sztorival találkozunk, ami előrevetíti a könyv további témáját és történetét. Majd az egyetemre való beiratkozás után nem sokkal egy forgatáson találja magát, mint főszereplő egy kínai TV-s szappanoperában. Ahol nem életre szóló, de mindenképp izgalmas barátokat szerez, megtudja milyen egy hollywood-i csillag élete.

Megtudhatjuk, hogy mi a shanghaji rózsa, a hsziao-csie vagy mi kergeti az őrületbe főhősünket, amikor kínaiakkal találkozik. Mondanom sem kell, hogy a kékszemű és szőke europidok milyen gyakoriak odaát.

Kiderül, hogy mi az a ”Jégmadarak násza”, „Macska és egér egy lyukban” vagy a „Főnix játszik a cinóbernyílásban”. Melyeket Tao-kaj – Tokaji – tolmácsol nekünk egy régi, a Sárga Császártól ránk maradt könyvből.

De találkozhatunk itt mély és eredeti kínai filozófiával egyenesen Kung-szun Lungtól, miszerint a fehér ló nem ló. Bővebben: A fehér ló nem ló, mivel fehérségével megkülönböztettük az átlagos lovaktól. Ha szükségünk van egy fehér lóra, nem lesz jó egy ló, nekünk csak a fehér.

[Milyen hatással volt a Nagy Menetelés vagy a Kulturális forradalom a Néppárt elvtársaira, hogy milyenek is igazából azok az emberek akiket mi itthon kirekesztünk esetleg. Vagy milyen hatással lehet ránk egy év Kínában, mennyire más a két kultúra. Hogy milyen keveset is tudunk más kultúrákról – a kínai kultúra közel 5000 évet ölel fel.]-VÁGHATÓ

Majd olyan helyekre téved, ahol turista nem marad életben. Hogyan szórakozik a bürokráciával vagy a rendőrökkel. Hogyan szokták meg a jelenlétét, és hogy hogyan fogadják el. De itt ismerkedik meg egy madammal és a lányával. No de nem mesélek tovább, olvassátok el!

Torceee, 2009.10.08.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése